Extra leenruimte in 2024!

18 december 2023

Nieuwsbericht

Heb je interesse in één van de woningen van Leukeburen? Goed nieuws: vanaf 1 januari 2024 mag je daarvoor 40.000 euro méér lenen. Dat is het gevolg van een wijziging van de leennormen voor hypothecair krediet.

Nieuw is dat vanaf 2024 het energielabel een nog grotere rol gaat spelen bij de hypotheekverstrekking en je extra mag lenen voor een energiezuinige woning. Hoe beter het energielabel is, hoe meer (extra) leenruimte je krijgt. De gedachte hierachter is dat je verantwoord meer geld kunt lenen, omdat de energiekosten van de woning lager uitvallen. Kortom: wat je niet hoeft te betalen aan de energiemaatschappij, kun je besteden aan hypotheeklasten.

Voor de woningen van Leukeburen geldt het voorlopige energielabel A++++. Hierdoor kom je in aanmerking voor 40.000 extra leenruimte.

Studieschulden
Voor studieschulden wordt vanaf 2024 niet langer uitgegaan van het oorspronkelijke leenbedrag, maar van de daadwerkelijk verschuldigde maandlast. Hierdoor zorgen extra aflossingen op de studieschuld bij een gelijkblijvende rente tot het minder zwaar meenemen van de studieschuld.

Kortom genoeg veranderingen die mogelijk invloed hebben op jouw persoonlijke situatie. Meer hierover lees je op de website van de Rijksoverheid. Maak je hypotheekadviseur hierop attent!

NHG-grens
Tenslotte gaat de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2024 omhoog naar 435.000 euro. Dit is een stijging van 30.000 euro ten opzichte van de huidige grens van 405.000 euro. De NHG biedt jouw als koper een aantal aantrekkelijke voordelen, waaronder korting op de hypotheekrente. Lees hier meer over op de website van NHG.

Deel dit artikel: